Platform over schenken, erven en nalaten
Jongeren en volwassenen in dialoog op kinderrechtendag

Jongeren en volwassenen in dialoog op kinderrechtendag

Leren hoe je voor je mening uit moet komen. Die opdracht stond centraal tijdens het (Y)our Rights Festival, dat vanwege het 30-jarig bestaan van het kinderrechtenverdrag op 20 november in de Hooglandse Kerk werd georganiseerd. Bij de verschillende openingswoorden, bij het toneelstuk van acteur Frank Lammers, en ook bij de verschillende workshops. Van zingen onder leiding van Trijntje Oosterhuis tot het maken van film met tv-presentatrice Milouska Meulens.   

Voorafgaand aan het festival hadden jongeren nagedacht over de spelregels van goed overleg, samengevat in een kleurig paneel op A1-formaat. Deze werden overhandigd aan Ernst van Koesveld van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op het podium van de Hooglandse Kerk. ‘Een gesprek moet gelijkwaardig zijn’, zei de 13-jarige Emil bij zijn toelichting op de spelregels. Van Koesveld beloofde het paneel te overhandigen aan ‘de minister met de mooie schoenen’, die het mee zou nemen naar de ministerraad. ‘Want de rechten van jongeren worden lang niet overal gerespecteerd.’

Hoe je met elkaar in gesprek gaat, dat lieten UNICEF-directeur Suzanne Laszlo en Jongerenpanellid Cody vervolgens zien. Op het podium vroegen zij elkaar naar de beste manier om naar elkaar te luisteren, en of er wel voldoende wordt gecommuniceerd tussen jongeren en volwassenen. ‘Ik heb het gevoel dat volwassenen steeds vaker naar ons luisteren. Maar soms word ik eens weer als kind behandeld. Dat is wel verwarrend’, vertelde de 18-jarige Cody.

Daarna verspreidden de ruim 200 jongeren en 200 volwassenen zich over de verschillende ruimten van de Hooglandse Kerk. Voor een gesprek over armoede met jongeren die zélf in armoede zitten, voor een skypegesprek met jongeren in Irak, voor stille disco, een potje blind voetbal, voor het oefenen van je eigen pitch of voor een buddy als je ouders gaan scheiden. Naast de jongeren, vanaf 13 jaar, waren er ook volwassenen uit vele hoeken. Vertegenwoordigers van kinderorganisaties, maar ook ouders, leerkrachten en professionals. ‘Het is moeilijk om jongeren te betrekken, maar het moet! Het is niet voor de sier. Daarom ben ik hier: ik hoop hier tips te vinden hoe het beter moet’, aldus een medewerker van Buitenlandse Zaken.

Op het zijpodium nam prinses Laurentien het woord, maar hield het kort. ‘Volwassenen vinden het vaak heel ingewikkeld om aan jongeren te vragen wat ze ergens van vinden. En daarom gaan we dat maar gewoon doen, nu: in groepjes, oud en jong’, aldus Laurentien van Oranje. Om vervolgens zelf in gesprek te gaan met drie tienermeiden. Na tien minuten haalde zij de resultaten op, en concludeerde: ‘Volwassenen moeten niet denken: ik weet het toch wel beter. Zie elkaar als gelijkwaardig, niemand heeft alle antwoorden!’

Na afloop van alle workshops volgde een optreden van Ralph & Claude van The Voice Kids.

Niet alleen in Leiden werd gevierd dat kinderrechten al zolang bestaan. Duizenden basisschoolleerlingen in heel Nederland deden mee aan de ’s Werelds Grootste Kinderrechtenles Ooit, samen met leerlingen van Beijing tot New York, van Zuid-Afrika tot Moskou. In Den Haag gaf tv-presentatrice en UNICEF-ambassadeur Nicolette van Dam, de les over Kinderrechten aan circa 150 kinderen in het Vredespaleis. Daar trad ook Kinderen voor Kinderen bij op.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details