De goede doelen site
Internationale hulp

Een gezond bos en een beter leven

In de provincie Quang Tri begint MCNV aan een nieuw project waarbij we de levensomstandigheden van kleine bosbouwers verbinden aan...

cover_meisjes-met-tung-zaden-smalliggend-kopieren

16 juli 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Kleine bosbouwers kiezen voor duurzame aanpak

In de provincie Quang Tri begint MCNV aan een nieuw project waarbij we de levensomstandigheden van kleine bosbouwers verbinden aan duurzaam bosbeheer. Het project heet Prosper en is erop gericht om een groep bosbouwers te begeleiden bij een duurzame werkwijze, waardoor ze over enkele jaren gecertificeerd acaciahout kunnen verkopen tegen een betere prijs. Een tweede groep helpen we met de productie en verwerking van zaden van de tungboom tot gecertificeerde tungolie, een soort meubelolie. De olie krijgt een keurmerk en de boeren een eerlijke prijs. Wij helpen de boeren ook met het vinden van bedrijven die het hout en de olie willen kopen.

Veel kleine bosbouwers en boeren in de bosrijke provincie beplantten hun kleine plantages met snelgroeiende bomen voor de verkoop van houtsnippers voor de pulpindustrie. Dat levert echter steeds minder op en ze leven met hun gezinnen in armoede. Dit project beoogt meer dan alleen een beter inkomen, de boeren mogen ook meebeslissen over het behoud van hun leefomgeving.

Geduld is een schone zaak

De boeren die meedoen moeten wel geduld hebben; het duurt 8-10 jaar voordat ze het gecertificeerde acaciahout kunnen verkopen. Tussentijds kunnen ze de plantage twee keer uitdunnen en het snoeiafval versnipperen. De gecertificeerde houtsnippers leveren de boeren 30% meer inkomen op dan snippers van hout zonder keurmerk.

Het lijkt een grote stap voor MCNV om aan bosbeheer te beginnen, maar waar het eigenlijk om draait – het verbeteren van de bestaanszekerheid van kleine bosbouwers en hun gezinnen- past precies in ons straatje. Hoewel wij geen bosbouwexperts zijn, weten we wel veel van het samenbrengen van boerenorganisaties, ondernemingen en deskundigen. Ook zetten we onze jarenlange ervaring in om de boeren te helpen met haalbare meerjarenplannen.

Wij vragen u om samen met ons de eerste stappen te zetten op weg naar een gezond bos en een beter leven voor de kleine bosbouwers en hun gezinnen. Voor dit nieuwe, duurzame project in Quang Tri is uw steun onmisbaar, we zijn blij met elke bijdrage!

Help ons de kleine bosbouwers in de provincie Quang Tri (Vietnam) en hun families te begeleiden naar een duurzaam bos en een beter leven. Met € 25.000 kunnen we een groep bosbouwers ondersteunen bij het planten van gecertificeerde acaciahout en een tweede groep met de productie van tungzaden en verwerking tot gecertificeerde tungolie.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%